Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Περσέας - Βελλερεφόντης - Ηρακλής - Θησέας


Οπωσδήποτε, από τον κατάλογο των διαφόρων βασιλικών οίκων που αναφέρα­με, φαίνεται, όπως είπαμε και προηγουμέ­νως, ότι όλοι οι ιδρυτές αυτών των οίκων ήταν ή αυτόχθονες ή γιοι θεών. Και όχι μόνο οι ιδρυτές, αλλά και πολλοί απόγο­νοι των βασιλικών αυτών οίκων, ήταν παι­διά θεών. Ο Περσέας ανήκε στη βασιλική γενιά του Αργούς Ακρισίου. 

Ο Ηρακλής, που ανήκε στην ίδια γενιά, γεννήθηκε από το Δία και την Αλκμήνη, κόρη του Ηλεκτρύωνα, και γυναίκα του Αμφιτρύωνα, του εγγονού του Περσέα. Ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης, δίδυμα α­δέλφια, ανήκαν και οι δύο στη βασιλική γενιά της Λακωνίας, ήταν παιδιά του Δία, και ονομάζονταν κατεξοχήν Διόσκουροι. Ο Πελίας και ο Μηλέας, δίδυμα αδέλφια επίσης, ανήκαν στη βασιλική γενιά της Ιωλκού στη Θεσσαλία, και ήταν παιδιά του Ποσειδώνα. Ο Θεσσαλός Αιθαλίδης ήταν γιος του Ερμή, όπως γιοι του Ερμή ήταν και οι Θεσσαλοί Εύρυπος και Εχίων. Γιος του θεού Άρη ήταν ο Βοιωτός Ιάλμενος. Γιος του Απόλλωνα, ο Ίδμωνας από το 'Αργος. Γιος του Ποσειδώνα, ο Ναυπλίας, επίσης από το Αργός. 

Αλλά θα μπορούσαμε να γεμίσουμε ο­λόκληρες γραμμές , αν αναφέραμε όλους τους βασιλιάδες και τους ήρωες, που φη­μίζονταν εκείνα τα χρόνια, ότι γεννήθηκαν από θεούς. Απλά, αναφέραμε αυτά τα ο­νόματα, σαν παράδειγμα, για να δείξουμε ότι οι προγονοί μας θεωρούσαν, όχι μόνο τους γενάρχες τους, αλλά και ολόκληρη τη γενιά των ανθρώπων αυτής της πανάρ­χαιας εποχής, περισσότερο υπεράνθρω­πα όντα, παρά συνηθισμένους ανθρώ­πους.


Γι' αυτό και τους αποκαλούσαν ημίθε­ους. Γι' αυτό και τους απέδιδαν πράξεις και κατορθώματα που ξεπερνούσαν την ανθρώπινη φύση και δύναμη. Ο Βελλερεφόντης π.χ., που σύφμωνα με την παρά­δοση ήταν γιος του Ποσειδώνα και εγγο­νός του Αιολίδη Σίσυφου, του βασιλιά της Κορίνθου, σκοτώνει τη Χίμαιρα. Η Χίμαιρα ήταν ένα τέρας που ξέρναγε φωτιά. Το μπροστινό σώμα της ήταν σώμα λιονταρι­ού. Στη μέση είχε σώμα κατσίκας, και πί­σω σώμα δράκου. 

Επειδή ο ήρωας δεν μπορούσε να πε­τύχει αυτό τον άθλο, ο Ποσειδώνας του έ­δωσε τον Πήγασο, ένα άλογο που κι αυτό είχε γεννηθεί απ' τους θεούς. Μ' αυτό το άλογο πέταξε ο Βελλερεφόντης, και σκό­τωσε με τα βέλη του τη Χίμαιρα. Ο Περσέας πάλι, που ήταν ένας από τους πιο δοξασμένους ήρωες της μυθικής εποχής, προσπαθεί να σκοτώσει τη Μέδουσα. 

Η Μέδουσα ήταν ένα από τα αναρίθ­μητα τερατώδη όντα, με τα οποία είναι γε­μάτη η ελληνική μυθολογία. Στην αρχή φημιζόταν για την ομορφιά της, όμως η Αθηνά που την εχθρευόταν, μεταμόρφω­σε τις ωραίες πλεξούδες της σε τρομερά φίδια, που όποιος τα έβλεπε, απολιθωνό­ταν. Ο Περσέας έκοψε το κεφάλι της Μέ­δουσας με τη βοήθεια τριών θεών: του Πλούτωνα, του Ερμή και της Αθηνάς. 

Ποιος δε γνωρίζει τους καταπληκτι­κούς άθλους του Ηρακλή, του ενδοξότε­ρου από τους μυθικούς ήρωες; Ή τα θαυ­μάσια κατορθώματα του Θησέα, του βα­σιλιά της Αττικής; Ή την έξοχη δύναμη του Ηρακλείδη Θεογενη, που εκτός των άλλων, αναδείχτηκε νικητής σ' όλους τους αγώνες της Ελλάδας, και κέρδισε 1400 στεφάνια; Ή όλα εκείνα τα αναρίθ­μητα και χιλιοτραγουδισμένα έργα, που έ­κανε "το θεϊκό γένος των ηρώων, που ο­νομάζονταν ημίθεοι";  
Ανδρών ηρώων θείον γένος, οι καλέονται Ημίθεοι....

Σε άλλες αναρτήσεις θα μιλήσουμε για τους Άθλους τους ...

Πηγή.: Ιστορία του Ελληνικού Εθνους του Κώστα Παπαρηγόπουλου , 
Εκδοση Αναστασίου Καραγκούση 
Εικόνα απο το Google