Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Προμηθέας


Στη Γένεση, η γυναίκα θεωρείται σαν η πρώτη αιτία των πόνων και των θλίψεων, από τα οποία είναι γεμάτη η ανθρώπινη ζωή. Βρίσκουμε ακόμα στη διήγηση αυτή την παράδοση σχετικά με τον κατακλυσμό, που αναφέ­ρουν όλα τα αρχαία έθνη :  Ινδοί, Κινέζοι, Χαλδαίοι, ακόμα και αυτοί οι Νοτιοαμερικανοί .


Έχουμε τέλος, τις θαυμάσιες περι­πτώσεις του Προμηθέα, οι οποίες, σύμ­φωνα με την αρχική τους εξήγηση, σήμαι­ναν απλά ότι κανείς δεν μπορεί να παλαίψει ατιμώρητα, με την παντοδύναμη θέλη­ση του θεού.
Αργότερα όμως ο μύθος αυ­τός του Προμηθέα εμπλουτίστηκε κι άλ­λο, κι έγινε η πιο κατανοητή αλληγορία που επινόησε ποτέ η ανθρώπινη φαντα­σία. Πράγματι, σύμφωνα με τον Ησίοδο, ο Προμηθέας τιμωρήθηκε, γιατί τόλμησε να συγκρουστεί με το Δία, τον παντοδύναμο γιο του Κρόνου.


"Ούνεκ ερίζετυ βούλας υττερμενέι Κρονίωνι".


Όμως τρεις αιώνες μετά τον Ησίοδο, ο μεγάλος τραγικός ποιητής της Αθήνας, ο Αισχύλος, παρουσίασε τον Προμηθέα σαν εκείνον που όχι μόνο έκλεψε τη φωτιά α­πό τον ουρανό για να τη μεταδώσει στους ανθρώπους, αλλά και σαν εκείνον που τους δίδαξε την μελλοντική ευτυχία του ανθρώπινου γένους.


Ώστε ο Προμηθέας, που μετά από τό­σες ευεργεσίες, πέρασε την υπόλοιπη ζωή του δεμένος, με το όρνιο να τον κα­τασπαράζει, έγινε το σύμβολο των συμ­φορών και των αδικιών, που πολλές φο­ρές υποφέρει ο μεγαλοφυής σ' αυτό τον κόσμο. Σήμερα, η τραγική εκείνη τύχη του Προμηθέα μας θυμίζει το Σωκράτη, που κατέβασε τη φιλοσοφία από τον ουρανό, για να τη μεταφέρει στην καθημερινή πραγματικότητα των ανθρώπων.

Το Χριστόφορο Κολόμβο, που ανακά­λυψε έναν ολόκληρο καινούριο κόσμο. Το Γαλιλαίο, που απέδειξε την κίνηση της γης. Το Γουτεμβέργιο, που προίκισε τους ανθρώπους με το εξαιρετικό δώρο της τυπογραφίας. Και άλλους πολλούς ευερ­γέτες του ανθρώπινου γένους, που είτε θανατώθηκαν, τιμωρήθηκαν, περιφρονή­θηκαν, είτε ταλαιπωρήθηκαν σ' αυτή τη ζωή.

Πηγή.: Ιστορία του Ελληνικού Εθνους του Κώστα Παπαρηγόπουλου , 
Εκδοση Αναστασίου Καραγκούση

Eικόνα απο το Goggle