Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Η Πανδώρα - Ο Κατακλυσμός και ο Προμηθέας .


Ο Ιαπετός, ένας απ' τους έξι Τιτάνες, και η «λυμένη, κόρη του Ωκεανού, που κι αυτός ήταν Τιτάνας, γέννησαν τέσσερις γιους: τον Άτλαντα, το Μενοίτιο, τον Προ­μηθέα και τον Επιμηθέα. Από αυτούς, ο Προμηθέας ήταν ο πιο έξυπνος, ο πιο τολ­μηρός και ο πιο προνοητικός. Αφού βοή­θησε να πάρει ο Δίας την εξουσία του κό­σμου, ανέλαβε την προστασία του ανθρώ­πινου γένους, και άλλες φορές το ευερ­γέτησε, άλλες φορές του προκάλεσε πολ­λές συμφορές.

Ο Προμηθέας έκλεψε από τον ουρανό τη φωτιά, και μεταφέροντας την στους ανθρώπους, τους δίδαξε μ' αυτή όλες τις τέχνες. "Πάσαι τέχναι βροτοίσιν εκ Προμηθέως". Αλλά ο Δίας θύμωσε για την πράξη του αυτή, καθώς και για άλλες πο­νηριές που έκανε. Αποφάσισε έτσι να τι­μωρήσει σκληρά τους ανθρώπους και τον αυτόκλητο προστάτη τους. Ο Ήφαιστος, ο Ερμής, η Αθηνά, η Αφροδίτη και οι Χά­ριτες, ήταν μερικοί από τους πολλούς θε­ούς, που είχαν το Δία για κυβερνήτη τους. Έτσι, παράγγειλε στον Ήφαιστο, να πλά­σει από το χώμα μια πανέμορφη παρθένα.


Στην Αθηνά, στην Αφροδίτη και στις Χάριτες, να τη στολίσουν με όλα τα χαρί­σματα. Στον Ερμή, να της χαρίσει την πο­νηριά του και τη γοητευτική ευγλωττία του. Τη γυναίκα αυτή την ονόμασαν Παν­δώρα, και ο αγγελιοφόρος των θεών την έφερε στους ανθρώπους, την ώρα που ο Προμηθέας έλειπε.

Ο Προμηθέας, που φοβόταν πάντα κά­ποια εκδίκηση του Δία, είχε πει στον α­δελφό του, τον Επιμηθέα, να μη δεχτεί κανένα δώρο απ' τους θεούς. Αλλά η ο­μορφιά της Πανδώρας, ήταν ακαταμάχη­τη, κι έτσι οι άνθρωποι τη δέχτηκαν. Από τότε, υπόφεραν τα πάνδεινα, ενώ η προη­γούμενη ζωή τους, ήταν χωρίς πόνο και δυστυχία. Πράγματι, πριν από αυτό, όλες οι συμφορές που βασανίζουν τους αν­θρώπους ήταν κλεισμένες σ' ένα πιθάρι, που το φύλαγαν οι ίδιοι.


Η πονηρή όμως Πανδώρα έβγαλε το πώμα που σκέπαζε το πιθάρι, κι αμέσως σκορπίστηκαν, ανάμεσα στους ανθρώ­πους, αμέτρητες δυστυχίες. Μέσα στο πι­θάρι υπήρχε και η Ελπίδα, αλλά η Πανδώ­ρα φρόντισε να το σκεπάσει προτού προ­λάβει να βγει κι αυτή, για να παρηγορεί τουλάχιστον τους ανθρώπους στη συμ­φορά τους.


Αυτά υπόφεραν οι άνθρωποι. Τον Προ­μηθέα τον έδεσε ο Δίας
με γερές αλυσί­δες πάνω σε μια κολόνα, και έμεινε εκεί δεμένος για πολύ καιρό. Εκεί ερχόταν τη μέρα ένας μεγάλος αετός και του κατα­σπάραζε το συκώτι, που όμως ξαναγινό­ταν τη νύχτα, για να μην έχουν τέλος τα βάσανα του ταλαίπωρου Προμηθέα. Αυτό συνεχίστηκε, μέχρι που ο Δίας, θέλοντας να μεγαλώσει τη δόξα του αγαπημένου του γιου, του Ηρακλή, έδωσε την άδεια να σκοτώσει τον αετό και να ελευθερώσει το δεσμώτη.


Απόγονος του Προμηθέα και του Επι­μηθέα ήταν ο γενάρχης του ελληνικού έ­θνους. Γιατί γιος του Προμηθέα και της Πανδώρας ήταν ο Δευκαλίωνας, κόρη του Επιμηθέα η Πυρρά, και από το Δευ­καλίωνα και την Πυρρά γεννήθηκε ο Έλληνας.


Τον καιρό του Δευκαλίωνα και της Πυρράς είχε επικρατήσει στη γη, μεγάλη ασέβεια. Τότε ο Δίας, αποφάσισε να κα­ταστρέψει το ανθρώπινο γένος με γενικό κατακλυσμό. Αδιάκοπες και φοβερές βροχές πλημμύρισαν την Ελλάδα, εκτός από τις ψηλότερες κορυφές των βουνών, όπου κατέφυγαν λίγοι άνθρωποι.


Ο κατακλυσμός αυτός συνέβη, όταν βασίλευε στην Αττική ο Ωγύγης, δηλαδή το 1796 π.Χ., σύμφωνα με τους υπολογι­σμούς εκείνων, που επιχείρησαν να χρο­νολογήσουν τις μυθικές αυτές παραδό­σεις ο Δευκαλίωνας και η Πυρρά σώθη­καν μέσα σε κιβωτό, που ο ίδιος είχε κα­τασκευάσει, ύστερα από προτροπή του πατέρα του, Προμηθέα. Αφού περιπλανή­θηκε εννιά μέρες πάνω στα νερά, αποβι­βάστηκε τελικά στην κορυφή του Παρ­νασσού.

Ο Δίας έστειλε τον Ερμή να τον ρωτή­σει αν θέλει κάποια χάρη. Ο Δευκαλίωνας τον παρακάλεσε να του στείλει, αν μπο­ρεί, ανθρώπους, για να μη μείνει μόνος κι έρημος στον κόσμο. Τότε ο Δίας, παράγ­γειλε σ' αυτόν και την Πυρρά να ρίξουν πέτρες πίσω τους. Οι πέτρες της Πυρράς έγιναν γυναίκες, και οι πέτρες του Δευκαλίωνα άντρες.

Πηγή.: Ιστορία του Ελληνικού Εθνους του Κώστα Παπαρηγόπουλου , 
Εκδοση Αναστασίου Καραγκούση 
Εικόνες απο Google 1 Google 2