Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η Ευρώπη .

Ο Αγήνορας, που ήταν εγγονός του Ποσειδώνα και βασιλιάς της Παλαιστί­νης, έκανε τρία παιδιά με την Τηλέφασσα.Ένα από αυτά, ο Φοίνικας, έκανε μια κόρη, την Ευρώπη, που ήταν τόσο όμορφη ώστε, όταν την είδε ο Δίας, την ερωτεύτηκε τόσο πολύ που αμέσως άρχισε να καταστρώνει διάφορα σχέ­δια για να την κατακτήσει.Ήταν άνοιξη, ο ήλιος έλαμπε, τα πουλιά κελαηδούσαν και η Ευρώπη μαζί με τις φίλες της μάζευαν αγριολούλουδα στην ακροθαλασσιά της Σιδώνας. Ο Δίας μεταμορφώθηκε σε νεαρό ολόλευκο ταύρο και τις πλησίασε. Ξάπλωσε στο γρασίδι κοντά τους, μουγκρίζοντας δήθεν αδιάφορα. Η Ευρώπη, εντυ­πωσιασμένη από τη θαυμάσια κορμοστασιά του ήρεμου ζώου, ξεθάρρεψε, πλησίαοε και χαρούμενη και γελαστή πήδηξε πάνω του χωρίς να ξέρει τι την περίμενε.
Ο ταύρος σηκώθηκε μεμιάς και όρμησε προς τη θάλασσα με την Ευρώπη στην πλάτη του, που τρομαγμένη προσπαθούσε να κρατηθεί οτη ράχη του, Μετά πρόσταξε τη θάλασσα να γαληνέψει.
Τα δελφίνια άρχισαν να χοροπη­δάνε γύρω τους, οι Νηρηίδες τους συντρόφευαν χορεύοντας και ο Ποσειδώ­νας πήγε να συγχαρεί τον αρχηγό των θεών για την κατάκτηση του. Έτσι, η χαρούμενη γαμήλια πομπή έφτασε στις ακτές της νότιας Κρήτης, την οποία ο Δίας θεωρούσε πατρίδα του, αφού εκεί είχε περάσει τα παιδικά του χρόνια. Ο Δίας, λοιπόν, δεν είχε πάρει απλώς τη μορφή του ταύρου, αλλά είχε και διαθέσεις αντάξιες του ζώου, αφού έφερε την Ευρώπη στη Γόρτυνα και κάτω από τα πλατάνια που βρίσκονται οτην όχθη του ποταμού ικανοποί­ησε τον πόθο του. Τα πλατάνια αυτά έγιναν αειθαλή και μέχρι σήμερα δεν ρίχνουν τα φύλλα τους το χειμώνα.Για χρόνια έλεγαν για τα τρία δώρα που ο μεγάλος θεός χάρισε στην πανέ­μορφη νύφη: Τον Τάλω, ένα χάλκινο γίγαντα που προστάτευε την Κρήτη, μια φαρέτρα με χρυσά βέλη που ποτέ δεν αστοχούσαν, και ένα χρυσό αγριό-σκυλο, έργο του Ηφαίστου, από το οποίο δεν ξέφευγε ποτέ κανένα θήραμα. Τελικά όμως ο Πανδάρεως, γιος της Μερόπης και του Ερμή, που καταγόταν από τη Μίλητο, την οποία είχε ιδρύοει ο Μίλητος, ο νεαρός που τον είχε ερωτευτεί σφόδρα ο Μίνωας, έκλεψε το σκύλο και τον έδωσε στον Τάνταλο για να τον κρύψει. Ο Τάνταλος ήθελε πολύ το σκύλο αυτό και, όταν πήγε ο Ερμής να τον πάρει, έκανε ότι δεν γνώριζε τάχα πού ήταν. Μετά, όταν πέρασε και ο Πανδάρεως, του ορκίστηκε ότι ο σκύλος το είχε σκάσει. Ο Ερ­μής όμως τον βρήκε και τον πήγε πίσω στον Δία, ο οποίος τιμώρησε και τον κλέφτη και τον επίορκο. Λένε ότι τον Τάνταλο τον πλάκωοε κάτω από το βουνό Σίπυλο, ενώ τον Πανδάρεω τον σκότωσε μαζί με τη γυναίκα του, την Αρμοθόη. Τα δύο παιδιά τους που ορφάνεψαν, την Αηδόνα και τη Χελιδόνα, τα ανέλαβαν οι θεές Αφροδίτη, Άρτεμη και Αθηνά. Τα παιδιά πέρασαν πολ­λές κακουχίες, μέχρι που κατέληξαν σκλάβες στις Ερινύες. Τελικά όμως η Αφροδίτη τις ελευθέρωσε και τις πάντρεψε. Ας ξαναγυρίσουμε όμως οτην πανέμορφη Ευρώπη. Ο Δίας, αφού χόρτασε την ομορφιά και τις χάρες της, την πάντρεψε με το βασιλιά της Κρήτης Αστέριο, που ήταν τρισέγγονος του Δευκαλίωνα. Ο Αστέριος δεν έκανε παιδιά μαζί της, αλλά υιοθέτησε τους τρεις γιους που είχε κάνει η Ευρώπη με τον Δία, τον Μίνωα, τον Ραδάμανθυ και τον Σαρπηδόνα, οι οποίοι κληρονόμησαν και το βασίλειο της Κρήτης. Ο Δίας μάλιστα έτρεφε ιδιαίτερη συμπάθεια για τον Μίνωα, στον οποίο δίδαξε πώς να κυβερνά και να διοικεί τους λαούς.

Πηγή .: Από το Βιβλίο Νational Geographιc , Ιστορικά Μνημεία της Ελλάδας , Αρχαία Ελλάδα , Κνωσός.
Εικόνα απο Google