Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΜΙΝΩΑΣ - Ο Βασιλιάς της Κρήτης .


Όταν πέθανε ο βασιλιάς της Κρήτης Αστέριος, δεν είχε δικά του παιδιά για να τον κληρονομήσουν. Ετσι το βασίλειο του πέρασε στους τρεις γιους που είχε η Ευρώπη με 
τον Δία. 

Επόμενο ήταν να μη συμφωνούν τα τρία αδέρφια, ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας, για τη μοιρασιά. Ο καθένας από αύτους ήθελε όλη την Κρήτη δική του. Ο Μίνωας, για να ξεμπερδεύει μια και καλή, κατέφυγε στη θεία βούληση. Ζήτησε από τον Ποσειδώνα να του στείλει μέσα από τη θάλασοα έναν ταύρο για να τον θυσιάσει, και αμέσως αναδύθηκε από τα νερά ένας πανέμορφος ολόλευκος ταύρος που όλοι θαύμασαν . Έτσι , ξεκαθάρισε η κατάσταση και ο Μίνωας έγινε ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος της Κρήτης.

Ο Μίνωας κατάφερε να ενώσει υπό την εξουσία του όλες τις πόλεις της Κρή­της -που λέγεται ότι ήταν πάνω από εκατό- και τις Κυκλάδες, που λέγονταν Μινωίδες.  Πρωτεύουσα του μινωικού βασιλείου ήταν η Κνωσός, που βρίσκεται 6 χλμ έξω από το Ηράκλειο Κρήτης. Εκεί ήταν τα περίφημα ανάκτορα του Μίνωα, που μέρος τους σώζεται ακόμα σήμερα. Τα ανάκτορα αυτά αποτελούσαν μια ολόκληρη σχεδόν πόλη, με ξενώνες, εξωτερικά λουτρά, ιερά, εργαστήρια βιοτεχνών για τη διακόσμηση και την περιποίηση των ανακτόρων, αποθήκες τροφίμων, αίθουσες των βασιλέων, αίθουσα του θρόνου, υπασπιστήρια, αίθουσες για δεξιώσεις και τελετές με αναρίθμητες σκάλες και βεράντες. 

Το σημαντικότερο από όλα τα επιτεύγ­ματα του ήταν η κυριαρχία του στις θάλασσες γύρω από το νησί και στους κοντινούς τόπους χάρη στο δυνατό στόλο που είχε οργανώσει. 

Κυβέρνησε πολλά χρόνια χαρίζοντας στους υπηκόους του ειρήνη και ευημερία με τους δίκαιους νόμους που είχε θεσπίσει χάρη στο χρυσό σκήπτρο που του είχε χαρίσει ο πατέρας του, ο Δίας. Μάλιστα, πίστευαν πως μετά το θάνατο του, όταν κατέβηκε στον Άδη, ανέλαβε τη θέση του αρχιδικαστή των νεκρών με βοηθούς τον Ραδάμανθυ και τον Αιακό.

Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά παντρεύτηκε την Πασιφάη, με την οποία έκα­νε τέσσερα αγόρια και τέσσερα κορίτσια: τον Δευκαλίωνα, τον Γλαύκο, τον Ανδρόγεο, τον Κατρέα, την Αριάδνη, τη Φαίδρα, την Ακάλλη και την Ξενοδίκη. Επειδή όμως ήταν θαυμαστής του γυναικείου φύλου απέκτησε και πολλά νόθα παιδιά - κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσα - από τις διάφορες εξωσυζυγικές σχέσεις που διατηρούσε όταν έβρισκε την ευκαιρία.
 
Πηγή .: Από το Βιβλίο Νational Geographιc , Ιστορικά Μνημεία της Ελλάδας , Αρχαία Ελλάδα , Κνωσός.
Εικόνα απο Google